GULAG - Stormprojekter
Kolyma: Det hvide krematorium
Stormprojekter: En særlig gruppe arbejdslejre
"Speciallejre" og "specialenheder" og alle andre begreber med ordet "special" har en særlig grum klang, når de bruges i forbindelse med arbejdslejre i hele verden. GULAG var ingen undtagelse, selvom det ikke var alt med "special", der var lige slemt. Stormprojekterne var baseret på speciallejre.

Hvidehavskanalen

Hvidehavskanalen var det første "stormprojekt", hvor styret satte en dagsorden for et projekt af national betydning. Dvs., alle ressourcer skulle sættes ind i projektet for at færdiggøre det til tiden, uanset omkostningerne. For Hvidehavskanalens vedkommende betød "ubegrænsede ressourcer" ikke fri ad-gang til moderne maskiner for at anlægge kanalen fra Leningrad (i dag Sankt Petersborg) til Hvidehavet, men derimod at man sendte alle de fanger til lejrene, som var nødvendige for at konstruere kanalen med dyb primitiv teknologi. Alt blev udført med hånd- og muskelkraft, vel at mærke fangerne muskelkraft, for selv trækdyr var ikke til fangernes rådighed.

Dødstallet har været angivet til en halv million mennesker, men man bør være meget forsigtig med at godtage disse høje tal. Den nyeste forskning har vist, at tidligere estimater har været stærkt overdrevne. Imidlertid vides det med bestemthed, at tabstallene var enorme. Vi ved blot ikke eksakt, hvor enorme, og de arkiver, der kunne kaste mere lys over disse data, er for det meste lukkede.

"Hvidehavskanalen" skrevet af Maksim Gorki og en kollektiv af andre forfattere. Her blev kollektivet hyldet, men Gorki blev hyldet mere end de andre. NKVD-folkene blev hyldet endnu mere, lederen Genrikh Jagoda undtaget, og Stalin endnu mere end nogen. Billedet ser alt andet end behageligt ud, men det var ment som en forherligelse af "arbejdet" og som reklame for Sovjetsystemet. Når man kender sandheden om dette nyttesløse projekt, der kostede tusinder af menneskeliv, er det grufuld læsning. Adskillige af forfatterne blev senere selv udrenset og Gorki selv siges at være blevet myrdet. Fakta er, at Jagoda blev dømt for at have myrdet ham, men dermed behøver mordet ikke at være fakta. Motivet bag mordet skulle være hævn, fordi Jagoda ikke var blevet nævnt i denne bog.
Et figneblad for forbrydelse

Senere projekter var mere nyttige. Moskva-Volgakanalen og Volga-Azovkanalen har begge stor betydning den dag i dag. Moskvas universitet på Svalehøjen var nyttigt, og det samme var metrostationerne, der delvist blev bygget af fanger. Disse projekter benyttes i stor stil som undskyldning for Stalins ufattelige forbrydelser, fordi de var med til at industrialisere Sovjetunionen og ruste landet til kampen mod fascismen (som Nazityskland ofte omtales som).

Byggeriet af Hvidehavskanalen
Metrostationen Arbat i Moskva
Metrostationen "Arbat". Flere af metrostationerne blev bygget af fanger og fungerede som arbejdslejre, så længe byggeriet stod på. Andre stationer blev bygget af normale arbejdere og blev fremvist som eksempler på arbejderstatens fremskridt. Denne metode med at opdele projekter i en officiel og en uofficiel del blev brugt i talrige varianter. Foto: Jens Alstrup 2006.
Moskvas universitet
Moskvas centrale universitet var en GULAG-lejr, mens det blev opført. Her kunne turister på guidede ture, spadsere forbi, mens de i realiteten stod klods op ad en arbejdslejr. Til tider gik det galt og turister eller andre fik set lidt for meget af sandheden, men kommunisterne var klar til angreb. Kritiske socialdemokrater blev f.eks. konsekvent omtalt som "socialfascister", der forsøgte at undergrave Sovjetunionen gennem forrædderi mod de arbejdende klasser. Foto: Jens Alstrup 2002.
Sandheden er, at magen til sludder skal man lede længe efter. Vagternes indsats var komplet uproduktiv i forhold til slutmålet. De producerede intet. De mange massehenrettelser af specielt ingeniører og specialister i 1930'er for påstået sabotage af helt urealitiske planer, fik systemet til nær at bryde sammen, og i kombination med udrensningerne i Den Røde Hær kunne det mægtige Sovjetunionen end ikke overkomme at vinde en krig mod det lille Finland i første forsøg. Og tænk på, hvor uproduktive den sultne hær af fanger har været, relativt til frie borgere, der kunne have gjort en indsats for deres land.

På trods af den direkte stupiditet, der er i påstanden om, at GULAG sikrede Sovjetunionen mod Nazityskland, benyttes den igen af Præsident Putin og den er igen at finde i historiebøgerne for grundskolerne for skoleåret 2008/2009. Modsat tiden under Jeltsin sikrer oliemilliarderne i dag, at disse bøger rent faktisk vil komme ud til selv den fjerneste skole i den yderste sibiriske afkrog.

Den offentlige del

Stormprojekterne blev også brugt i propagandaøjemed. F.eks. var det ikke alle metrostationer, der blev bygget af fanger. Derfor kunne udenlandske journalister og turister på guidede ture se byggeriet skride frem og tale med begejstrede arbejdere, mens fanger sled sig til døde på nabostationerne.

Samme teknik blev brugt mange andre steder. F.eks. var Dalstroi den officielle del af Kolyma, som blev berømmet i sovjettiske medier, mens Sevostlag var selve lejrsystemet i Kolyma. I realiteten, havde Sevostlag ingen selvstændig magt overhovedet, men var helt og aldeles kontrolleret af Dalstroi. Det var i realiteten en og samme organisation.

Næste: Propaganda