Dokumenter - Litteratur
Kolyma: Det hvide krematorium
Litteratur om GULAG, Rusland og Sovjetunionen
Bemærk!

Denne side prøver på ingen måde, at give en komplet liste over litteratur om GULAG og Kolyma. Gradvist vil siden blive udvidet, men uden at være "komplet".

Har du læst bøger om GULAG eller Kolyma, er du velkommen til at emaile data i det format du kan se her på siden, og den vil komme med på listen. Billede skal være 200x200 pixels i PNG format med gennemsigtig baggrund.

Du kan også se links til og beskrivelser af bøger udgivet på engelsk, ved at se på den engelske udgave af denne hjemmeside (link i menuen). De engelske udgaver af de ældre bøger, er ofte meget lettere at anskaffe, end de tilsvarende danske.

Gå direkte til bogstav:

A B C G J K O P R S

Bogrygge
Jakob Andersen: De røde spioner
Andersen, Jakob: "De røde spioner"

Emne: Faglitteratur om spioner fra Østblokken i Danmark.

Jakob Andersen er korsridder med hævet sværd, klar til at hugge til. Det gør bogen til alt andet end ligegyldig. Andersen har sine holdninger og står fast. Bogen er spændende og velskrevet og viser med al tydelighed, at Danmark også var slagmark for den økonomiske og ideologiske duel mellem parlamentarisme og "proletatiatets diktatur". Modsat så mange andre forfattere, skriver Andersen om folk, han i vidt omfang selv har mødt.

Forlag: Høst & Søn, 2002
Køb: Bogguide

Amalrik, Andrej: "Ufrivillig rejse til Sibirien"

Emne: Samisdjat (undergrund) om livet i tvunget eksil

En både morsom, tankevækkende og spændende bog i livet i Sovjetunionen efter Stalin, og om hvordan Amalrik benytter sig af sine teoretiske rettigheder og til sidst ender i Sibirien i tvunget eksil. Da han kommer tilbage til Moskva, skriver han denne bog som undergrundslitteratur (samisdjat) og får den smulget ud til Danmark. Det får ham sendt i nyt eksil og denne gang til Kolyma. I 1976 bliver Amalrik udvist og dør i et færdelsuheld i Spanien i 1980. Flere af hans gamle venner arbejder i dag i Memorial.

Forlag: Gyldendal, 1971
Køb:
Kun antikvarisk

Andrej Amalrik: Ufrivillig rejse til Sibirien
Applebaum, Anne: "GULAG"

Emne: Pulitzer vindende bog om GULAGs historie

Rererencerne til Anne Applebaum er talrige pga. hendes bog om GULAG. Jeg har den stående i bogreolen, og den har høj prioritet, men har endnu ikke læst den. Imidlertid vil jeg anbefale den, alene ud fra de mange fremragende anmeldelser, som den fik, da den udkom.

Forlag: Schønberg, 2004
Køb:
Bogguide

Anne Applebaum: GULAG
Beevor, Antony: "Den spanske borgerkrig"

Emne: Historien om Den spanske borgerkrig

Englænderne kan det der med historiebøger! En uhyre velskrevet bog om Den spanske borgerkrig, som er nært tilknyttet Stalin, Hitler Mussolini. Stalin støttede republikken, men tog sig betalt. Mange spanjolere havnede i lejrene i Sovjetunionen. Politiske modstandere blev udrenset af NKVD i Spanien og de frivillige, kom ofte dybt desillutioneret tilbage fra deres tjeneste. Bogen fortæller naturligvis også om falangisternes terror, som ikke stod tilbage i grusomhed i forhold til republikken.

Forlag: Borgen, 2006
Køb:
Bogguide

Anthony Beevor: Den spanske borgerkrig
Bullock, Alan: "Hitler og Stalin"

Emne: Dobbeltbiografi over verdes to værste diktatorer

En sjældent god historiebog. Bullock blev velfortjent adlet efter denne udgivelse. Efter krigen var han den, som skulle granske de nazistiske arkiver på vegne af regeringen i Westminster, så vi har her en sjældent velorienteret historiker, og så skriver han, så man har svært ved at lægge bogen fra sig. Mht. Hitler, er der ikke meget nyt, hvad han også selv skrev, men sammenligningen med Stalin er interessant, både mht. de punkter, hvor Bullock mener, man kan sammenligne, og der hvor man ikke kan.

Forlag: Politikens Forlag, 2004
Køb: Bogguide

Alan Bullock: Hitler og Stalin
Courtois, Stéphane et al: "Kommunismens sorte bog"

Emne: Kommunismens forbrydelser rundt i verden

Denne bog vagte stor opstandelse. Den var første bog, som direkte sammenlignede kommunisternes forbrydelser med Holo-caust og flere kaldte den derfor "revisionistisk". Jeg har ikke læst den endnu, men bemærker, at vores udenrigsminister, Per Stig Møller, skrev forordet i den danske udgave og hans mening sæt-ter jeg meget højt i den slags spørgsmål. Det er tankevækkende så mange steder, at historien med udrensninger og folkedrab gentog sig selv i stater med den kommunistiske ideologi.

Forlag: Høst & Søn, 2002
Køb: Bogguide

Stéphane Courtois et al: Kommunismens sorte bog
Gilbert, Martin: "Winston Churchill"

Emne: Biografi

En spændende bog, men hvordan kan det blive andet, når den handler om Churchill? Churchill var en af de argeste modstandere af Sovjetunionen, men under Anden Verdenskrig måtte han vælge at støtte Stalin, men uden at glemme sit fokus. Polakker, som han hjalp med at slippe ud af lejrene, blev grundigt interviewet i England og Churchill sørgede for, at sende rapporterne her om til USA. Churchill var selve opfinderen af udtrykket "Jerntæppet".

Forlag: Borgen, 1993, på dansk i 2003
Køb:
Bogguide

Martin Gilbert: Winston Churchill
Ginzburg, Jevgenia: "Min tunge vandring"

Emne: Erindringer specifikt fra Kolyma

En rørende fortælling af Jevnegia Ginzburg (kendt i store dele af verden i sin samtid, da hun var formand for ligestillingsorganisa-tionen for kvinder i Sovjetunionen) om hendes ophold i Kolyma. I en længere periode arbejder hun på hospitalet ved Jagodnoe sammen med Varlam Shalamov, Mama Tjornie (lederen af hos-pitalet) og Elinor Lipper. Ginzburg understreger udrensningen af partimedlemmerne og opholdet er mere civiliseret, end andre fanger husker det. F.eks. omtales fangeslang slet ikke.

Forlag: Danske bogsamleres klub, 1967
Køb: Kun antikvarisk

Jevgenia Ginzburg: Min tunge vandring
Jensen, Bent: "GULAG og glemsel"

Emne: Sovjetunionens og GULAGs historie med dansk vinkel.

Professor Bent Jensen er stærkt omdiskutteret, men diskusionerne har næsten altid noget med hans person at gøre og mindre om hans forskning. Med god grund, for uanset ens holdning til forfatteren, så er "GULAG og glemsel" en meget interessant bog, der giver et godt overblik over systemet i Sovjetunionen. Desværre skriver han ikke meget om den attraktion kommunismen udgjorde.

Forlag: Gyldendal, 2002
Køb:
Bogguide

Bent Jensen: GULAG og glemsel
Knight, Amy: "Berija, Stalins bøddel"

Emne: Biografi over Beria, lederen af NKVD.

En velskrevet biografi, der kommer tæt på en af verdens største forbrydere. Det ironiske er, at Berija til sidst bliver henrettet efter Stalins død og Krushtjovs magtovertagelse, for den eneste ene forbrydelse han vitterligt ikke har udført: Forræderi mod sit eget land. Ellers har han myrdet 100.000'er, voldtaget mindre-årige piger, personligt myrdet deres forældre osv. Amy Knights teorier om, at Berija ville reformere systemet efter Stalins død, kan være rigtige, men de leveres meget skråsikkert.

Forlag: Schønberg, 2005
Køb:
Bogguide

Amy Knight: Berija, Stalins bøddel
Kulavig, Erik: "Det røde tyranni"

Emne: Om livet, politik og terror i Stalins Sovjetunionen.

En bog, som står i min reol, men som endnu ikke er læst. Den fik meget fine anmeldelser og skulle gå mere nøgternt til værks i sammenhængen mellem Stalins politik og konsekvenserne for de enkelte borgere.

Forlag: Aschehoug, 2005
Køb:
Bogguide

Erik Kulagvig: Det røde tyranni
Orr, Charles A.: "Stalins slavelejre"

Emne: Faglitteratur om Stalins lejre, udarbejdet af FN

Mange påstår, at de ikke vidste bedre. Det er nok rigtigt, men så meget desto mere er det interessant at se, hvilken litteratur der eksisterede, mens Stalin var i live og lejrene var i fuld sving. Da denne rapport fra FN, udarbejdet at Det Internationale Forbund af Frie Fagforeninger, var kommunisterne særdeles populære i Danmark og resten af Vesteuropa. Der er mange unøjagtigheder i rapporten, fordi de ikke havde adgang til lejrene og arktiverne, man grundlæggende fortæller den korrekt om systemet.

Forlag: Forlaget Fremad, 1952
Køb:
Kun antikvarisk

Charles A. Orr: Stalins slavelejre
Ostrovskij, Nikolaj: "Stålet blev hærdet"

Emne: Skønlitterer roman baseret på egne oplevelser

Man kan kalde denne bog for en "anti-Solzjenitsyn". Ostrovskij var blandt rødgardisterne under Borgerkrigen 1917-23 og blev et begejstret partimedlem. Alt var godt, og Sovjetunionen gik mod en strålende fremtid, kun med mindre tilbageskridt pga. sabotør-er, kulakker, klassefjender og andre, som vil hindre paradis på jord. Det er en uhyre velskrevet bog, og vidste man ikke bedre, kunne man få stor sympati for de røde.

Forlag: Forlaget tiden, Moskva 1937, denne i 1957
Køb:
Kun antikvarisk

Nikolaj Ostrovskij: Stålet blev hærdet
Politkovskaja, Anna: "Putins Rusland"

Emne: Faglitteratur og Rusland under Putin

I en debat om Rusland, sagde en af eksperterne, at man trods alt ikke bliver dræbt i lejrene i dagens Rusland. Poul F. Hansen replicerede: "Nej, de bliver skudt i opgangen til deres egen lejlighed". Sådan endte Politkovskaja sit liv i sommeren 2006. Læs bogen og vurder selv, hvem der havde interesse i det mord. En meget anderledes bog som er et partsindlæg, men en bog som viste sig at blive bekræftet med Annas egen tragiske skæbne.

Forlag: Høst & Søn, Moskva 2004, Danmark 2005
Køb:
Bogguide

Anna Politkovskaja: Putins Rusland
Rachlin, Rachel og Israel: "16 år i Sibirien"

Emne: Selvbiografisk roman baseret på egne oplevelser

Historien om en helt almindelig familie fra lidt bedre kår i Litauen, der bliver sendt i tvungen eksil i Sibirien. Det er en rørende for-tælling om helt dagligdags ting i en ond verden, der flere gange truer den lille families eksistens. En roman der også handler om at bevare sin menneskelighed, også under et umenneskeligt system. Den kan varmt anbefales.

Forlag: Gyldendal, 1982
Køb:
Bogguide

Rachel og Israel Rachlin: 16 år i Sibirien
Rose, Flemming: "Katastrofen der udeblev"

Emne: Faglitteratur om Rusland under Jeltsin

Mange husker Jeltsin og hans problemer med vodka og de gamle kommunister, men det er ikke mange, som husker hans politiske program og hans målsætninger. I dag er bogen mest af historisk interesse, for Putin har rullet mange af de frihedsrettigheder tilbage, som Jeltsin gav til sit folk. Jeltsin advarede selv mod Putins greb om magten, kort før han døde, men Putin var desværre Jeltsins opfindelse.

Forlag: Gyldendal, 1997
Køb:
Bogguide

Flemming Rose: Katastrofen der udeblev
Shalamov, Varlam: "Fortællinger fra Kolyma"

Emne: Novellesamling om livet i Kolyma

Varlam Shalamov kommer helt tæt på den enkelte fange og vagt i Kolyma. Når man læser historierne må tage knibe sig selv i armen: Kan mennesker virkeligt være så modbydelige? Ja, desværre, for jo mere information jeg finder om Kolyma, jo mere bliver Shalamovs fortællinger bekræftet. Der er tale om fortællinger baseret på virkelige oplevelser, men altså ikke faktisk historie. Enestående litteratur, som i allerhøjeste grad kan anbefales!

Forlag: Tiderne Skifter, 2008
Køb:
Bogguide

Varlam Shalamov: Fortællinger fra Kolyma
Sohn, Ole: "Jeg kommer snart hjem"

Emne: Faglitteratur. Biografi over dansker i Sovjetunionen

En dansk familie i Rusland, ville tage hjem under 1. Verdenskrig, men måtte efterlade deres ældste søn. Sønnen blev hvivlet ind i Revolutionen og blev tjekkist. Han var tæt på at midste livet under Det Store Terror, men heldet fulgte ham og han overlevede. Han forblev i systemet og blev højtstående officer i KGB. En spændende bog om en skæbne, som ændres fuldstændigt af historien.

Forlag: Forlaget Sohn, 2006
Køb:
Bogguide

Ole Sohn: Jeg kommer snart hjem
Solzjenitsyn, Aleksander: "En dag i Ivan Denisovitjs liv"

Emne: Skønlitterer roman baseret på egne oplevelser

En enkelt dag i GULAG. Ikke en slem dag og ikke en god dag. Bare en dag. Når man læser om Ivans glæder over gevinster i form af lidt ekstra brød, en god dagsakkord osv., forstår man, at en dårlig dag let kan blive skæbnesvanger. Det er en fantastisk roman som varmt kan anbefales. Bogen blev bifalet af Nikita Krushtjov, men senere faldt Solzjenitsyn i unåde og blev sendt i tvungen eksil. Solzjenitsyn fik Nobels litteraturpris i 1970.

Forlag: Gyldendal, Moskva 1962, denne i 2003
Køb:
Bogguide

Aleksander Solzjenitsyn: En dag i Ivan Denisovitjs liv
Solzjenitsyn, Aleksander: "GULAG Ø-Havet"

Emne: Faglitteratur om GULAG

Dette kæmpe værk er så anderledes end noget andet tidligere. Sproget er bittert og sarkastisk. Navngivne personer fordømmes, og det er altsammen så ganske berettiget. Virkeligheden var præcist så frygtelig som Solzjenitsyn skrev. Problemet for historikere er, at Solzjenitsin fortsat ikke vil oplyse om sine kilder (status i januar 2008) og dermed falmer den noget som egentlig dokumentation. Dette er værket over dem alle. Det betød, at han blev udvist af sit fødeland i 1974, og han kom først tilbage i 1993.

Forlag: Gyldendal, Moskva 1973, Kbh. i 1974
Køb:
Kun antikvarisk

Aleksander Solzjenitsyn: GULAG Ø-havet
Solzjenitsyn, Aleksander: "Kræftafdelingen"

Emne: Skønlitterær roman baseret på egne oplevelser

"Hun kom sejlende gennem lokalet, som et skib for fulde sejl". Har man mødt de russiske "tanketkaer" ("små kampvogne" = russiske koner), forstår man, hvad Solzhenitsyn mener. Kræftafdelingen er en fantatisk skildring af livet i Sovjetunionen i tiden, hvor GULAG var under afvikling, og hvor han selv oplevede at skulle blive behandlet for kræft. Den er en fornøjelse af læse og fyldt med både alvor og humor! Den er slet ikke som "GULAG Ø-havet".

Forlag: Gyldendal, Moskva 1968, Kbh. i 1970
Køb: Kun antikvarisk

Aleksander Solzjenitsyn: Kræftafdelingen