Dokumenter - Links
Kolyma: Det hvide krematorium
Links
Top links
www.sibirien.dk om Jens Alstrups rejser i Sibirien

Det er med fuldt overlæg, at der intet er på gulag.dk om mine rejser i Sibirien, men vil du vide noget om min baggrund for at have været så meget og så længe i Sibirien og om min glæde over Rusland, så er dette det rigtige link at se på.

Hovedsiden (dansk)
Engelsk version

The Getman paintings, GULAG collection

Nikolaj Getmans farverige malerier viser opholdet i Kolymas helvede, og typisk for situationen i Rusland, måtte malerierne bringes til USA, for at blive udstillet. Museer i Rusland ønskede ikke at udstille samlingen. Billederne opbevares af Jamestown Foundation i Washington DC.

Jamestown Foundation (engelsk)
The Getman paintings (engelsk)

Jagodnoe museum v/Ivan Panikarov

Det mest centrale museum af alle, da det ligger midt i guldområdet i Kolyma. Museet er styret af Ivan Panikarov, der for egen regning og med egen indsats vedligeholder samlingerne. Desværre bliver museet lukket i løbet af sommeren 2008.

Hovedsiden (kun russisk)

Virtual GULAG museum (Memorial, Sankt Petersborg)

En portal over GULAG sider i Rusland. Portalen er på russisk, engelsk og tysk, men flere af de sider den linker til, er kun på russisk.

Hovedsiden (engelsk)

Varlam Shalamov, en studieopgave

Web om den mest prominente fange, i Kolyma, digteren og forfatteren Varlam Shalamov. Hans novellesamling, "Kolyma tales", kan ikke bruges som eksakte kilder for historieskrivningen, men de er enestående til at forstå betydningen af Kolyma.

Hovedsiden (engelsk)

Kolyma, The land of gold and death

Stanislaw Kowalskys side om sit ophold i Kolyma fra 1939 til 1943, hvor den polske eksilregering fik han frigivet med Churchills hjælp. En meget læseværdig side om en fanges personlige oplevelser.

Hovedsiden (engelsk)

Open Society Archive: GULAG

En meget flot side baseret på Tomasz Kiznys billeder fra GULAG i hele Rusland.

Hovedsiden (engelsk)

Ebbe Munks side med Krushtjovs hemmelige tale

En meget informativ side, hvor man kan få Nikita Krushtjovs "hemmelige" tale til den 20. parti-kongres i Moskva, hvor han fortalte om Stalins forbrydelser og i øvrigt ikke om egne gerninger. Talen markerede den endelige afslutning for GULAG, men undertrykkelsen fortsatte, blot mindre drakonisk og i mindre skala.

Hovedsiden (dansk)
Talen (dansk)